Мешана скара в гювече
Добави към моето меню
Мешана скара в гювече
или празнична есенна рецепта
класика, предлагана в механите и все пак различна
4 вратни пържоли
4 кебапчета
4 кюфтета
200 гр гъби печурки
1 глава кромид лук
1 морков
1 зелена и 1 червена чушка
4 – 5 домата, около 1 кг
1/2 ч.л.червен пипер
черен пипер на вкус
1 ч.л. мед
щипка чубрица
шипка кимион
2 с.л. олио
* Вратните пържоли, кебапчетата и кюфтета се изпичат на барбекю или на грил тиган;
* Доматите се бланшират, обелват се и се настъргват на ренде;
* В дълбок тиган се загрява олито и се добавя нарязания на кръгчета и претрит лук, запържва се до златисто и се прибавя доматения сос;
* Доматения сос ври на тих огън около 30 мин, докато се сгъсти;
* В тиган се загрява 1 с.л. олио и се добавят гъбите, по-големите се нарязват и се рабърква докато се задушат. Ако е необходимо се добавя малко вода, 2-3 с.л., след което се добавя моркова, нарязан на пръчици и чушките, нарязани на кръгчета;
* Задушените зеленчуци се добавят към доматения сос и се овкусява с пчелен мед, червен и черен пипер, чубрица и кимион;
* В гювечета се слагат изпечените пържоли, разпределя се половината от доматения сос със зеленчуци, слагат се по едно кебапче и кюфте на гювече и се заливат с останалия доматен сос;
* Гювечетата се затварят с капачета и се поставят в студена фурна. Пекат се около 30 мин на 180 градуса.
Поднасят се с бутилка червено вино.
Това е рецепта, която изисква време, но си заслужава, затова се приготвя по празничен повод.
Другото предимство е, че може да се приготви със скара, приготвена по-рано.
Благодаря на “пепеляшка” http://colourmagicp.blogspot.com/ за идеята, която ме върна години назад, когато бях малка и в Търново най-хубавото ястие, което предлагаха в механите беше точно това – мешана скара в гювече.