Краставица
Добави към моето меню
Краставица
Краставицата произхожда от сем. Тиквови и едно от най-древбите зеленчукови растения, отглеждани от човека. За консумация се използват плодовете на краставицата.
Има различни сортове краставици, като се започне от дългите краставици, използвани предимно за салати и таратор (по българските пазари предлагана основно като сорт “Гергана”) и се стигне до корнишоните, които се предпочитат при приготвянето на кисели краставички. Всички видове краставица могат да се използват като гарнитура, за салата или таратор.
Подоготовка: Двата края на краставицата се отрязват и се опитват дали не са горчиви. Ако нагарчат се отрязва още от горчивата част. След това краставицата се обелва по дължина. Ако семената са по-едри, се отстраняват.
Характерни особености на краставицата:
– нискокалорична
– мек, приятен вкус.
Време на зреене: През лятото.
Краставицата просъства на нашата трапеза през цялата година, включена е в много рецепти, дори вече има зелена диета, в която соновният продукт са краставиците. Краставициата е плод на лятото, така че ако възползвайте се от принципите на сезонното хранене и универсалните възможности на краставициата.
Краставициата е подходяща за гарнитура към пържено или печено на скара месо, свинско, телешко, пилешко или риба, както и към студено печено месо.
Хранителната стойност на краставицата е
9,7kkal = 41KJ
Лечебни свойства: краставицата действа пичогонно, изхвърля плаките и пречиства кожата (затова крставицата се използва така активно в козметиката)
Краставиците съдържат оксалова киселина, която свързва калия. Това свокство се неутрализира чрез добавяне на кисело мляко, сметана или извара ( едва ли това е причината за чудотворното декствие на таратора, но сигурно има отношение:)
Рецепти с краствица. Любими кулинарни изпълнения с краставица:
Краставици по гръцки
500 гр краствици, 2 средни краствици
300 гр извара
2 -3 скилидки чесън
1 чл. млян червен пипер
1/2 лимон
1 ч.ч. готварска сметана (по желание)
Краставиците се обелват, измиват се и се настъргват на ренде и се смесват с изварата. Чесънът се нарязва на дребно и се пасира или се счуква и се смесва със сметаната., след което го прибаяте към изварата. (Ако не слагате сметана направо го прибавяте към изварата).
Добавяте черен и червен пипер на вкус и подправяте с лимон.
Сервира се заедно с препечен х;яб като предястие или като гарнитура.
А с пържени или задушени на фурна пресни картофи като леко самостоятелно ястие
Идея: Вместо червен пипер може да добавите малко настърган на дребно ренде морков – вкусът е различен и получавате нов вид на салатата.
Любопитни факти за краставицата. Полезни съвети
* Краставиците са богати на минерални соли и витамини.
* Използва се целогодишно: както в прясно състояние, така и консервирана.
* При избирането на краставиците е важно да обърнете внимание дали са зелени и много твърди.