Меню за Сирни заговезни
Добави към моето меню
На 10 март 2019 г., неделя, е Сирни заговезни. Този ден в народния календар е известен и като „Прошка“.
Семейството се събира на празнична вечеря, на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. На масата задължително трябва да има баница със сирене и бяла халва.
От понеделник след Сирни заговезни, през 2018г. е 18 февруаризапочва Великият пост, който продължава до Великден.
Няколко рецепти, които може да подготвите на този ден
Лопушник
Баница на тиган
Баница на розички
Баница с дърпани кори
Баница със спанак и ориз
Баница със спанак
Kapka Doneva
Сирни заговезни.Прошка искам-прошка давам!
Трапеза за Заговезни
Приготвя се баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На този ден се приготвя бяла халва с орехови ядки (такава е традицията във Велико Търново – бяла халва с орехи, която се чупи като кристал)
Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, но главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година
На трапезата освен баница със сирене и бяла халва, е добре да има и мляко, яйца, варено жито