Щолен (фруктов хляб)
Добави към моето меню
Традицията у дома повелява за Коледа да има щолен, фруктов хляб, както го наричаме. На Коледа децата подаряват на нашите възрастни съседи меденки и щолен, приготвен у дома, вече няколко години. Няма по-голяма радост от споделената радост. Така споделям радостта на Коледните празници с хората около мен.
Щолен (фруктов хляб)
- брашно – 1 кг.
- олио – 1 ч.ч.
- яйца (за Бъдни Вечер – без яйца) – 2 бр.
- захар – 1 ч.ч.
- дребно нарязани орехи – 1 ч.ч.
- нарязани сушени сливи без костилки – 1/2 ч.ч.
- нарязани сушени смокини – 1/2 ч.ч.
- стафиди – 1/2 ч.ч.
- прясно мляко (за Бъдни Вечер – 2 ч.ч. вода) – 1 ч.ч.
- настърганата кора на 1 лимон
- настърганата кора на 1 портокал
- канела – 1 ч.л.
- ванилия – 1 пакетче
- мая – 1/2 кибритена кутийка
- Размийте маята с 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. от брашното и оставете за половин час да втасва.
- От всички съставки омесете гладко тесто.
- Оформете хлебчета, завийте ги с кърпа и оставете за 20 минути да почиват.
- Изпечете хлебчетата в силна фурна (220 градуса Целзий).
Готовите хлебчета добре се съчетават с билков чай и прясно или кисело мляко.
08.12.2006