Последни Рецепти
Последни Статии

Щолен (фруктов хляб)

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Традицията у дома повелява за Коледа да има щолен, фруктов хляб, както го наричаме. На Коледа децата подаряват на нашите възрастни съседи меденки и щолен, приготвен у дома, вече няколко години. Няма по-голяма радост от споделената радост. Така споделям радостта на Коледните празници с хората около мен.

Щолен (фруктов хляб)

  • брашно – 1 кг.
  • олио – 1 ч.ч.
  • яйца (за Бъдни Вечер – без яйца) – 2 бр.
  • захар – 1 ч.ч.
  • дребно нарязани орехи – 1 ч.ч.
  • нарязани сушени сливи без костилки – 1/2 ч.ч.
  • нарязани сушени смокини – 1/2 ч.ч.
  • стафиди – 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко (за Бъдни Вечер – 2 ч.ч. вода) – 1 ч.ч.
  • настърганата кора на 1 лимон
  • настърганата кора на 1 портокал
  • канела – 1 ч.л.
  • ванилия – 1 пакетче
  • мая – 1/2 кибритена кутийка

  1. Размийте маята с 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. от брашното и оставете за половин час да втасва.
  2. От всички съставки омесете гладко тесто.
  3. Оформете хлебчета, завийте ги с кърпа и оставете за 20 минути да почиват.
  4. Изпечете хлебчетата в силна фурна (220 градуса Целзий).

Готовите хлебчета добре се съчетават с билков чай и прясно или кисело мляко.

08.12.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории