Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнена пуйка със сармички

Добавено в Ястия с пиле

Добави към моето меню

Рецепта на класическо ястие за коледната трапеза
Пълнена пуйка със сармички

* 1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
* 1 голяма кисела зелка
* 50 г краве масло
* 50 г шунка, нарязана на ситно
* 1 глава лук
* 100 г бекон
* 1 голяма ябълка
* 2 с.л. стафиди
* 2 с.л. коняк
* 1 ч.ч. ориз
* 1/2 ч.ч. вино
* 2 с.л. олио
* 3 с.л. свинска мас (или олио)
* 1 лимон
* 3 ч.ч. вода
* сол, черен пипер и ким на вкус

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат. Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби). От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.

Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове отт компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории