Коледни сладки
Добави към моето меню
Коледни шишарки
Продукти: 1 пакетче краве масло, 1 чаша захар, 2 чаши обикновен корнфлейкс, 1 с.л. ром, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. какао, 1 щипка смлян карамфил.
Изсипвам захарта в сгорещен тиган и разтопявам докато се карамелезира, добавям кравето масло. Намалям котлона на много слабо. Добавям останалите подправки и с постоянно бъркане оформям една смес, от която ще правя сладките. Застилам една голяма тава с хартия за печене и с помоща на две лъжици започвам да оформям “купчинки” от сместта. Сместта трябва през цялото време, докато оформяте сладките да е на топлия котлон, иначе ще се втвърди веднага. След като съм оформила сладките, оставям ги за няколко часа на много студено, докато станат съвсем твърди. По желание могат да се посипят след това с пудра захар.
Сладки с формички за Коледа
Продукти: 2 – 3 чаени чаши брашно, 1 бакпулвер,1 пакетче краве масло или маргарин, 2 ванилии, 1 ч.л. какао, 1 щипка канела, 1 непълна чаена чаша захар и 1 яйце.
Разбърквам всички продукти, без маслото. Него го размеквам и се добавя. Омесвам тесто, което почти лепне, но затова го слагам в хладилник за 15 минути.
Разточвам на лист с дебелина 5 мм. С формичките изрязвам най-различни фигурки. Пека в леко загрята фурна. След изпичане сладките могат по желание да се глазират с шоколад и да се украсят с кокос, захарни перли или ядки.
Ако нямате формички за сладки, нарежете вече разточения блат на ивици 1 см. широки и 5 см. дълги.
Коледни сладки
Продукти: 100 грама краве масло, 1 чаша захар, 2 яйца, 1 пакет овесени ядки, на едро натрошени бадеми, щипка канела и ванилия.
Смесвам продуктите докато стане меко тесто и изсипвам с помоща на две лъжици върху подмазана тава. Тези сладки се пекат подобно като целувки, много бавно и на слаба фурна. Като се запекат, вадят се от фурната и се оставят да изтинат. След като изстинат сладките могат да се украсят с разтопен шоколад, да се посирят с пудра захар или да се слепят с мармалад.
Коледни масленки
Продукти: 1/2 чаша олио, 1 чаша захар, 2 чаши брашно, 1 чаша смлени орехи, 1 бакпулвер, 1 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.
От изброените продукти правя меко тесто и оставям за около 30 мин. в хладилника. След това правя от тестото малки “питки” с големина около 2 см и поставям в подмазана тава. Пека около 20 мин. при 200 гр. След като масленките изтинат ги поръсвам обилно с пудра захар.