Последни Рецепти
Последни Статии

Болести свързани с начина на живот

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Болести свързани с начина на живот
Болестите, свързани с начина ни на живот, включително диабет и някои видове рак, убиват преждевременно 16 милиона души всяка година, съобщи Световната здравна организация(СЗО).
Нездравословните навици като пушене, злоупотреба с алкохол и прекомерната консумация на мазнини, сол и захар са предизвикали епидемия от болести, които взети заедно са основните причини за смъртността.

vredni navici

“Тази епидемия от “болести на начина на живот” причинява много по-голяма заплаха за общественото здраве от всяка друга епидемия, позната на хората”, заяви Шанти Мендис, водещата авторка на доклада на СЗО за профилактика и контрол на хроничните болести.
Незаразните болести като сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни болести и някои видове рак са причинили смъртта на 38 милиона души по света през 2012 г., като 16 милиона са под 70-годишна възраст.
“Не умират хиляди, умират милиони, всяка година на 30, 40, 50 и 60 години, а не на 80 или 90 години. Не е за вярване, че това не е забелязано”, каза тя пред журналисти преди публикуването на доклада.
82% от тези смъртни случаи се срещат в страни с ниски и средни доходи, а повечето от тях могат да бъдат предотвратени само с малки инвестиции, установи доклада.
“Глобалната общност има шанс да промени хода на тази епидемия”, каза ръководителката на СЗО Маргарет Чан.
Милиони хора биха могли да бъдат спасени, ако през следващото десетилетие светът инвестира 1,2 млрд долара всяка година, което прави 1–3 долара на човек за популяризирането на здравословните навици.
Днес около
– 6 милиона души умират преждевременно всяка година поради тютюнопушенето
Не пуша вече
– 3,3 милиона смъртни случаи са свързани със злоупотребата с алкохол
Какво количество алкохол консумира българинът?
– 3,2 милиона с липсата на физическа активност
Как да ускорим нашия метаболизъм?
– 1,7 милиона с прекалената употреба на сол
Как да намалим употребата на сол

42 милиона деца под 5-годишна възраст са със затлъстяване, а около 84% от младежите не се упражняват достатъчно.
Фактори за затлъстяване на детето
Всеки трети български ученик с наднормено тегло

Прости и достъпни стъпки като забраната за реклама на алкохол и тютюневи изделия и облагането с данъци на храни и напитки, които съдържат големи количества сол и кофеин, вече са се доказали като успешни в редица страни.
В Унгария високите данъци върху нездравословните храни и напитки са довели до спад на продажбите на “джънк фууд” с 27%.
Докато някои страни отчитат прогрес, повечето изостават от целите за 2015 г., заяви СЗО, предупреждавайки, че бездействието ще има последици с широк обхват.
“Когато хората се разболяват и умират в разцвета на силите си, производителността страда и разходите за лечение на заболявания могат да бъдат опустошителни”, заявиха от здравната служба на ООН.
Изчислено е, че ако не се направи нищо за подобряване на положението, случаите на преждевременна смърт от незаразни болести ще изсмуче 7 трилиона долара от глобалната икономика през следващото десетилетие.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории