Сушени гъби
Добави към моето меню
Сушени гъби
аромат и вкус запазен през зимата и най-вкусната гъбена супа, гъбен сос или ориз със зеленчуци направен с тях
Китайски черни дървесни гъби
(Auricularia auricula)
Това са изсушени гъби, които първо се измиват с течаща вода, а след това се заливат с гореща вода до набъбването им, ако е необходимо се добавя още малко вода. След като се извадят от водата се прибавят към ястието директно. Достатъчно е само да се разбърка и 2-3 мин на котлона и да се отстрани от огъня ястието.
Много добре се съчетава с Бяла хрущялна гъба и други пресни зеленчуци като моркови, праз, тиквички, грах, царевица в рецепти с ориз или рецепти (и не само) с месо от китайската кухня.
Сребърни ушички
(Tremella fuciformis Berk)
Заливат се първо с гореща вода за да възвърнат обема си след което се прибаят към проготвяното ястие.
Много добре се съчетават с черни дървесни гъби в ястия с месо от китайската кухня и с пресни зеленчуци.
Сушени ароматни китайски гъби
Заливат се с гореща вода за около 3 часа след което се приготвят по предпочетание да се изпържат, да се сварят във вода или на пара, да се добавят в ястие.Тази гъба е на особена почит в китайската кухня, особено за по-възрастните китайци, защото понижава холистирола и кръвното налягане.
Сушени гъби печурки, домашно приготвени.
Сушени гъби манатарки, домашно приготвени.
Замразени гъби манатарки