Последни Рецепти
Последни Статии

Отрови, които приемаме с храната

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

12 отрови, които ядем
Отрови, които приемаме с храната. Да, има такива. Вярна е и мисълта и е проверена от времето, че дозата прави лекарството. Хранителните добавки придават на храната по=приятен вкус, правят е о-трайна, но и вредят на здравето ни. Това е отдавна известен факт.
Проведени са множество изследвания, които доказват, че те могат да станат причина за появата на рак и други заболявания. Представяме ви няколко, които се използват в хранително-вкусовата промишленост и които все пак е желателно да избягваме. Съдържанието им трябва да е отбелязано на опаковките на продуктите.

Какво и как може да намалим и да не включваме в храненето си.

Натриев нитрит
В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.
Вредни ли са пушената риба и колбаси

Бутилоксианизол
Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на различни продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилоксианизолът е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

Натриев глутамат
Това е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в заливки за салати, супи, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите.
При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.
След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.

Трансмазнини
Прекомерната консумация на трансмазнини (маргарин, мазнина за фритюрник) може да доведе до сърдечни заболявания. Те създават условия за повишен риск от инфаркт, бъбречна недостатъчност, заболявания на кръвоносните съдове. Дневната „доза“ не бива да превишава 2 г. Производителите на хранителни продукти все още се използват в огромни количества трансмазнини.

Аспартам
Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар. Представлява комбинация от две аминокиселини и метанол. Стотици научни изследвания доказват, че аспартамът не е вреден. Но някои експерти се осланят на две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., които намират връзка между него и появата на рак. Аспартамът може да се окаже вреден за някои групи хора, особено за болните от фенилкетонурия, тъй като в състава му влиза веществото фенилаланин.
Изкуствени подсладители

Калиев ацесулфам
Калиев ацесулфам е сравнително нов подсладител, който се прилага в газираните напитки от 1998 г. Освен това се слага в желатиновите десерти, дъвки и някои други. Това вещество е 200 пъти по-сладко от обикновената захар. Някои изследвания показват, че може да причини рак, но данните не са категорични.

Оцветители
Вредните хранителни оцветители отдавна вече се забранени, въпреки това има поне още пет, които при тестове върху животни доказват вероятността от развитие на рак. Ето защо експертите по принцип съветват да се избягва изборът на продукти с оцветители.
По-голямата част от оцветителите действително са безвредни и се приготвят от натурални съставки. Вредните оцветители обикновено се срещат в бонбони, сладки, напитки, сосове, желатинови продукти.
Оцветители за храни крият риск за децата
haribo

Олестра
Това е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че потиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания. Може да се открие в някои видове чипс и замразени десерти (открита е през 1968 г . в САЩ, в края на 90-те години започва да се свързва със странични ефекти за организма, то днес не би трябвало да се предлага, но бъдете внимателни – изписва се като олестра или олеан)

Калиев бромат
Днес се използва рядко, но все още се среща при приготвянето на хлебни и други тестени изделия от бяло брашно. Попадайки в организма веднага се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания.
В щата Калифония например на етикета задължително трябва да е отбелязано неговата съдържание и предупреждение, че продуктът може да е опасен.

zahar kak da namalim
Бяла захар
Бялата захар в тестените изделия, сосовете и други хранителни продукти следва да се избягва. Големите количества бяла захар са вредни за здравето и могат да влошат храносмилането, освен че вредят на здравето на зъбите и води до проблеми с теглото. Захарта не трябва да превишава повече от 10 % от общия дневен обем калории. За съжаление, порционът на захарта възлиза често на 20-40 %.
Захарта: сладък приятел или убиец?

sol 1
Натриев хлорид
Обикновена сол, която е добавена почти във всеки продукт. Вярно е, че малко количество натриев хлорид е необходим на организма, но всяко излишно може да разстрои сърдечно-съдовата система, ще влоши дейността на бъбреците, ще повиши артериалното налягане и риска от инфаркт.
Как да намалим солта

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории