Последни Рецепти
Последни Статии

Огретен от картофи и праз

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Огретен от картофи и праз

1/2 кг картофи
2 стръка праз лук
30 г краве масло
1 печена червена чушка
1 ч. ч. прясно мляко (вода)
сол на вкус
1/2 ч. л. мащерка
1 с. л. брашно
50 г кашкавал
3-4 стръка копър
галета за поръсване

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Поставят се в йенска тенджера, налива се 1 к. ч. вода (колкото да покрие дъното) и се варят в микровълнова фурна на пълна мощност 8-9 минути. Или ги сварявате в тенджера под налягане заедно с обелките, след което ги обелвате. Аз предпочитам втория вариант.

Празът се нарязва надребно и се задушава на тих огън под капак в тенджера с предварително сгорещеното масло. Поръсва се с брашното, добавят се нарязаната чушка, мащерката и солта и се разрежда с млякото (водата).

Сварените картофи се заливат с получената смес и се поръсват с настърган кашкавал, наситнен копър и галета. Огретенът се поставя в предварително сгорещена до температура 200 градуса фурна и се запича до зачервяване.

В нашето семейство често приготвяме огретен от картофи в най-различен вариант, но фаворит за децата си остава огретен по тиролски.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории