Огретен от картофи и праз
Добави към моето меню
Огретен от картофи и праз
1/2 кг картофи
2 стръка праз лук
30 г краве масло
1 печена червена чушка
1 ч. ч. прясно мляко (вода)
сол на вкус
1/2 ч. л. мащерка
1 с. л. брашно
50 г кашкавал
3-4 стръка копър
галета за поръсване
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Поставят се в йенска тенджера, налива се 1 к. ч. вода (колкото да покрие дъното) и се варят в микровълнова фурна на пълна мощност 8-9 минути. Или ги сварявате в тенджера под налягане заедно с обелките, след което ги обелвате. Аз предпочитам втория вариант.
Празът се нарязва надребно и се задушава на тих огън под капак в тенджера с предварително сгорещеното масло. Поръсва се с брашното, добавят се нарязаната чушка, мащерката и солта и се разрежда с млякото (водата).
Сварените картофи се заливат с получената смес и се поръсват с настърган кашкавал, наситнен копър и галета. Огретенът се поставя в предварително сгорещена до температура 200 градуса фурна и се запича до зачервяване.
В нашето семейство често приготвяме огретен от картофи в най-различен вариант, но фаворит за децата си остава огретен по тиролски.