Последни Рецепти
Последни Статии

Полента още качамак

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Полента (polenta)
Това са смлени зърна царевица, царевичен грис и едноименно ястие от италиянската кухня.
Качамак – е на български и се приема за едно от нашите национални ястия.
Малаи е на румънски и отново е дума за царевичен грис и за ястие от румънската кухня.
Полентата , по принцип се запича със сирена и се поднася с различни сосове. Широко разпространена в Северна Италия, Ломбардия и в района на Венеция, както и в Шавейцария. Популярна е и в страните на Балканите, в Америка също има подобни рецепти.

полента

История
Полентата е известна много отдавна като техника за приготвяне на храна. Приема се за рецепта от италианската кухня. В древността са я приготвяли като са смесвали смляни кестени или пшеница с вода. След като Христофор Колумб открива Америка в Еропа става позната царевицата, това се случва през 16 век и започват да приготвят полента от смляни царевични зърна.
Дълго време е смятана за храна на селяните. Приготвяли я в големи медни казани известни в Италия като paiolo. След това полентата става популярна и примерно във Венеция е била предпочитана пред хляба. В края на 20-ти век става популярна сред кулинарите, които я превръщат от обикновено блюдо в изискано с много варианти.
Полентатата започват да поднасят с различни сосове, да добавят зеленчуци и различни сирена. Днес рецепти с царевичен грис присъстват в менюто на много ресторанти.

Особенности
Полентата е различни видове. В момента най-популярна е приготвен от царевичен грис, който не трябва да се вари дълго – около 2-3 минути само. Получава се чрез обработена на пара и изсушена след това смляна царевица.
Обикновено след като е сварена полентата се запича на фурна с добавка на сирена и масло, нарязва се на различни форми и се сервира със сос.
Също така може да бъде оформена на топчета, квадратчета или пръчици и да бъде изпържена в масло до златисто, да стане хрупкава. Нарича се crostini di polenta или polenta fritta – много популярна е в Бразилия.
Полентата може да се поднесе като гарнитура или като основно ядене с добавка на зеленчуци, гъби, месо.
От полента може да се приготви сладък пудинг или просто да се поднесе в подлсаден вариант като десерт.
Царевичен грис може да се прибавя при приготвянето на хляб, мъфини със сирена или колбас, както и при сладкиши.

Рецепти с царевичен грис и царевично брашно
Пържени царевични пръчици
Качамак на фурна
Мамалига със сирене
Качамак на скара със сирене
Качамак със зеленчуци
Качамак със сирена

Полза от царевичния грис
Рецепти, които са приготвени от зърнени култури са основен компонент в здравословно и диетично хранене.
Полентата съдържа около 9% белтъчини, фибри и малко мазнини. От минералните вещества съдържа калий, желязо, фосфор, цинк, калий. От витамините – каротин, биотин, витамин Е, витамини от група В.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории