Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнена тиква за Хелоуин

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

 • 1 тиква
 • 4-5 ябълки
 • 1-2круши
 • грозде 1/2 ч.ч. зърна
 • 2 кивита
 • 1 дюля
 • 2 банана
 • 1 ч.ч. нарязани орехи
 • 2 ч.л канела
 • 4-5 с.л. мед
 • 2 кутии обикновен локум

Избирате си тиква с размери подходящи да изпчете тиквата цяла във фурната и възможно по-разлята, за да се опече добре. Отрязвате капаче отгоре и издълбавате тиквата от месестата част (може да я използате да направете тиквеник).

Пълните тиквата с нарязани на парчета плодове – ябълки, круша, грозде, киви, дюля, банан, ананас, по възможност различни цветове и вкусове, нарязани орехи, 3-4 с.л. мед, канела на вкус, 2 кутии обикновен локум. Може и малко коняк за аромат:)

Пълните тиквата догоре с таза вкусна плодова вода, доливате малко вода и захлупвате с капачето.

Слагате тиквата в тава, в която наливате 2 пръста вода и печете до готовност във фурната на 200 градуса.

При сервирането режете като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.

Другата тиква изрязвате, превръщате я в нах-усмихнатия тиквен фенер, слагате вътре запалена свещ и я поставяте на прозореца за да ви пази от вещиците на Вси светии.
Пожелавам на всички един незабравим Хелоуин!

Идея: Локума може да бъде заменен с 2 ч.ч. стафиди и други сушени плодове, нарязани на дребно.
Може да се сложи 1 кутия локум и 1 ч.ч. сушени плодове
Така приготвената тиква е подходяща за Хелоуин, може да я приготвите за Бъдни вечер, или в някоя дълга зимн авечер, когато семейството се е събрало край камината и е топло, вкусно и апетитно, когато има сняг, мирише на дом и вярваме в приказки

***
Легенда за тиквения фенер
Има ли Хелоуин без тиква? На 31 октомври тиквеният Джек свети в много прозорци. Историята на неговото появяване разказва ирландската легенда за пияницата по прякор свидливия Джек.

Веднъж, в навечерието на празника на Вси светии, пред пияния ковач Джек, който седял в кръчмата, се явил самият дявол. Ковачът се съгласил да му даде душата си, но срещу халба бира. За да купи пиенето на дявола му се наложило самият той да се превърне в монета. Хитрият Джек сложил шестпенсовата монета в джоба си, там, където стоял неговият сребърен кръст. Измъчен от кръста, дяволът молел за пощада и Джек го пуснал, но преди това се спазарил за десет години спокоен живот за себе си.
Когато след десет години дяволът се появил отново, ирландецът в своята последна молба поискал ябълчица. Тогава дяволът стъпил върху раменете на Джек, за да стигне ябълковото клонче, Джек бързо надраскал върху кората на дървото кръст. Дяволът повиснал във въздуха и в резултат обещал, че няма да пипне Джек още десет години и изобщо няма да му вземе душата.
Най-накрая Джек умрял. Бог, разбира се, отказал да приеме грешния пияница в рая. Дяволът срещнал Джек на прага на преизподнята. “Не мога да взема душата ти” – казал той, изпълнявайки обещанието си. “Къде тогава да отида?” – попитал Джек. “Там, откъдето си дошъл” – отговорил дяволът. Наколо бил непрогледен мрак… Джек помолил за огънче. И дяволът бръкнал в огъня на ада, дал на Джек един тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джек носел със себе си една ряпа. Изрязал средата й и сложил там въгленчето от ада – за да не го духне вятърът, и се отправил в своето вечно пътешествие. Джек Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния Съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.
В Ирландия и Шотландия страшните мутрички, в които после поставят свещи, изрязват от ряпа и картоф, а в Англия – от цвекло. В Америка местната тиква играе прекрасно ролята на Джек Фенера.

27 10 2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
 • Uncategorized