Шрудел с череши и извара
Добави към моето меню
Черешов щрудел с извара
1 пакет кори за баница
краве масло за намасляване
за плънката:
2 яйца
1 кг череши или вишни, почистени от костилките (може и от компот)
1/2 кг извара
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. орехови ядки (по желание)
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. брашно
Изварата, киселото мляко и захарта се разбиват. Прибавят се яйцата и смлените орехови ядки.
Черешите (вишните) се почистват от костилките и се прехвърлят в малка тенджера, слагат се 2 с.л. вода и се оставя да кипне, да се бланшират хубаво плодовете. Прибавя се брашното, разбърква се и се оставя да изстине.
В долния край на всяка кора се поставя от сместа с изварата. От двете страни се оставя разстояние и краищата леко се прегъват. Навива се руло до средата на кората.
Нанася се част от охладените череши и рулото се завива докрай. Рулата се подреждат в намаслена тава на разстояние едно от друго. Щруделът се пече до зачервяване при температура 200 градуса. При сервиране се поръсва с пудра захар.
Идея: Може да се приготви сладкиша и с бутер тесто. Ако имате готов квадратен блат за торта можете да използвате сместа от череши и извара за пълнеж на руло или торта и да украсите с разбита сметана и няколко черешки.