Кюфтета по чирпански
Добави към моето меню
- 500-700 г смляно месо
- средата на 2 филии бял хляб
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- сол
- черен пипер
- 1 яйце
- галета
- 3 глави лук
- 5-6 пиперки (може и мариновани)
- 2-3 домата
- 500 г картофи
- 3/4 ч.ч. растително масло
- 3 с.л. брашно
- 100 г настъргано сирене
- магданоз
- 1 ч.л. доматено пюре
- костена отвара (вода)
- 1 лютива пиперка
Месото се омесва с накиснатия в млякото хляб, 1/2 глава лук, настъргана на ренде, яйцето, галетата и сол. От сместа се правят питки, които се наръсват със смлян черен пипер. В средата на всяка питка се поставя по малко сирене или кашкавал. Оформят се кюфтета, които се овалват в брашно и леко се изпържват в силно загрята мазнина. Картофите, нарязани на кубчета се варят в малко количество (колкото да се покрият) подсолена вода. В същата мазнина след кюфтета се запържва леко останалият лук, нарязан на филийки. Прибавят се едро нарязаните домати и пиперки, задушават се 5-8 минути и се наръсват с брашното. Прибавят се картофите заедно с водата, в която са врели. Като кипне зеленчуковата смес, се пускат изпържените кюфтета и, ако е необходимо, се прибавя малко вода (костена отвара). Ястието се оставя да къкри няколко минути, след което се отстранява от огъня.
Поднася се с прясна погача или топъл хляб и чубрица. Отделно се поднася като подправка стрит със сол чесън, полят с винен оцет и растително масло.
Mnogo e vkusno probvaite niama da sgre6ite
Привет от Чикаго
Страхотна ,Българска манджа.
Права подобна ,но без сирене.
Благодаря