Гурме тенденции 2013
Добави към моето меню
Последни гурме тенденции в храната,
споделя свои наблюдения и впечатления шеф готвач Пеньо Иванов
Кулинарния свят вечно се променя. За да кажем какви са тенденциите за гурме храната за 2013, трябва според мен да се обърнем малко назад и да погледнем какви са били за предходната година, в глобален план.
2012 – тенденции и прогнози
Най-популярната кухня за туристите за 2012 г е Италианската кухня
Скумрия и сардини за повече 3 омега мастни киселини, за здраво сърце и срещу Алцхаймер.
Испанска кухня – много отдавна испанската храна не е само тапаси и съмнителна паеля. От доста време насам испанците притесняват сериозно съседите си от Франция.
Корейска храна – добре окомплектована с пикантни, пушени и мариновани вкусове Корейската храна спокойно конкурира японската.
Възраждането на „Фюжън“. Благодарение на благоприятната среда през 2012 се появиха доста неочаквани кулинарни смесици. Едно от тях е “British pizza”.
Всеки има GSM, някои имат смарт фони. И така започва едно сърфиране и поръчване по различните (App – приложения за телефони. ) вече не е нужно да се отделяш от телефона или компютъра си за да изпиташ удоволствието от така наречения Файн Дайнинг. Твоето сомелие вече не е някой, който ти се появява на главата, а тъничкия iPad.
През 2012 беше пик на Перуанската кухня. LOMO – перуански ресторант в София.
Молекулярната кухня на някои места вече и казват Прогресив (Progressive)
Но това че има промяна в името не значи много защото все-повече шеф готвачи започват да предпочитат Класичките „Обикновени“ технологии.
Продължават тенденциите „От фермата до масата“, „Конфорт фууд“ и „Италианска носталгия“
Анти захарната кампания продължи и през 2012та.
Стерилизирани и мариновани зеленчуци, туршии – завръщане на автентичните вкусове продължава.
Фантастични и много вкусни супи също са на власт през 2012та.
Натуралното изглежда по-търсено от Органик, дали не е заради цените.
Все повече хора влизат в схемата „Три ястия на ден“ като смятат че закуската е много важна и предпочитат да закусят у дома.
На фона на тази атмосфера за тенденциите за 2012та сега е монента да видим какво се случва през настоящата година.
2013та година
И това кое е доста интересно – „пилето атакува телето“. Поради цените на телешко, свинско и агнешко много ресторантьори включват все повече пилешко в менюто си.
Някои хора вече мислят, че чаят е новото кафе. Очакват се много нови разновидности.
Сушени меса, пастърми и други вкусотии. Все повече шеф готвачи търсят начини да разнообразят менюто си без да разчитат на прошуто.
Зимни зеленчуци на масата – особено в ресторантите от по-високо ниво. Тиква, зеле и ряпа се появяват на масата. Леко обработени или пресни или на пара.
Безалкохолни напитки – все повече млади хора, деца и бременни посещават високо ниво ресторанти и те търсят напитки които не съдържат алкохол но са интересни на вкус.
Домашен хляб – много ресторанти обръщат особено внимание на кошницата с хляба.
Завръщането на туршиите продължава.
Зеленчуци като основно ястие. Много главни готвачи започват да експериментират и да слагат зеленчуците в центъра на чинията.
Замирисва на пушено. Пушенето се използва за запазване на продуктите, както и за овкусяване на продукти като пъстърва и сьомга. Можете да видите и да опитате и картофи, сметана, както дори и вода. Пушените коктейли са хит на лято 2013 г.
Мобилни апликации AppS за броене на калории и ястия без глутен.
Ястията без глутен са една от най-силно развиващите се тенденции с много милиарден оборот. Макар че много хора нямат здравословни проблеми използват тези продукти.
Броячи на калории в менюто са новия фокус в за здравето.
През тази година се очаква се Бразилия да атакува кулинарния свят а след него и футболният.
Бразилска кухня
Много често докато се храним снимаме това което хапваме и си харесваме снимка на това което бихме приготвили и я споделяме в социланите мрежи, Facebook, Twitter, различни кулинарни групи в социалните медии или създаваме свой кулинарен блог.
Продължава тенденцията за готвене в къщи
Нещо много важно е че 2013та ще бъде година на зеленчуците. Те ще бъдат дори в десерта. Очаквайте карфиола и зелето в главните роли. Като говорим за зеленчуци да не забравяме и хряна.
Много готвачи започват да изневеряват на яйцата от кокошки и започват да поглеждат към по-големите и по-вкусни патешки яйца.
Ресторантите ще стават по-здравословни
С проблемите на подрастващите със затлъстяването темата за детското хранене е доста популярна. Да се намалят калориите на възрастните обаче е по-трудно. Много хора ще продължат да се хранят здравословно, а други ще го наричат такова.
Порциите ще стават по-малки
Тенденцията продължава и идва от това че много хора поръчват по няколко ястия и си ги разделят. Най-вероятно ресторантьорите ще започнат да предлагат по-малки порции за да може гостите да съставят собствени менюта. Ще е интересно да се види как тази тенденция ще се развие. По-малките чинии създават по-приятна атмосфера, но отварят повече работа в кухнята.
Местни, локални, домашно приготвени – занаятчийски храни ще продължат да набират скорост и да се развиват и налагат и да са популярни. Най-вероятно е сред всички тенденции тази да бъде най-стабилната. Все повече хора осъзнават, че тяхната храна е тясно свързана с обкръжаващата ги среда и все повече клиенти настояват за локални и регионални храни. Какво по-хубаво от това да знаеш къде са израсли зеленчуците за салатата ти.
Азиатската храна продължава да доминира
Тя е сериозна част от американския кулинарен пазар. На доста места може да се намери суши, китайски храни, нудли но това не е достатъчно – азиатската кухня ще започне да се намества и в традиционните храни като оставя свой отпечатък
Плодовете няма да са само сладки
Много смело предсказване е че плодовете няма вече да са комплимент а ще влезнат в основните ястия. Това ще даде възможност не само за комбиниране на различни продукти но и използване на различни техники за обработка на плодовете като съшене, пържене, мариноване. Тъй като отново имаме превес на азиатската къхня най-вероятно ще видим различни азиатски плодове в употреба.
Перуанската храна отшумя, но идва Корейската
Някой смята че Норвежката кухня не успя да се наложи и сега се очаква – най-вероятно от източна европа да се появи нова тенденция – най-вероятно Турция
Бързото хранене отвръща на удара – с ниски цени и „ръчно“, „домашно“ изработени съставки, както и регионални продукти. Всички съставки са „свежи“. Всякакви „хапки“ по размер и разновидност, ако може да ги хапваш с една ръка е чудесно, „мини“ е представката за всички артикули.
Снаксове – да хапнем набързо
Живеем в припряно и забързано време. Трябва нещо да ни оправи настроението и да навакса пропуснатия обяд. Снаксовете стават все по-изтънчени. Мазните пържни картофки вече не вършат работа. Идва ред на различни малки шейкове и хапки.
Бързите закуски са факт който не може да се прескочи, но има една друга тендеция, която въпреки кризата се развива и това е печенето на цели животни. Като едното старо време в къщи, печен бут или цяла птица, прасе или агне. Малко печен сос, туршия, зелена салата за да хванеш парче месо, какво повече му трябва на човек.