Последни Рецепти
Последни Статии

Бурания

Добавено в Аламинути, Българска кухня, вегетарианска кухня, Ястия с яйца

Добави към моето меню

Бурания
рецепта класика, която се оказа, че може да се приготвя по много начини, с различни продукти – привлечена от името “бурания” намерих няколко рецепти, които могат да бъдат включени в рубриката “гениално просто и толкова вкусно”

Бърза пролетна бурания
1/2 кг спанак или комбинация от спанак, лопуш, киселец, коприва
4 яйца
100 гр сирене
2 с.л. олио
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън

* Зеленината се почиства, измива и нарязва на ситно;
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се добавя зеленината. Разбърква се докато се запържи;
* Добавя се нарязания на ситно зелен лук, чесън и разбитите яйца.
* Разбърква се до стягане (готовност) на яйцата;
* Поднася се поръсено с натрошено сирене.

Бурания с пържени яйца
1 кг спанак или комбинация от спанак, лопуш, киселец, коприва
1/2 връзка магданоз
щипка джоджен
200 мл прясно мляко
2 с.л. с. л. брашно
2 с.л. брашно
4 яйца
червен и черен пипер на вкус

* Спанакът, или зеленината с която приготвяме буранията, се измива, нарязва се наситно и се бланшират.
* В кухненския комбайн на пулс се разбива на пюре.
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се запържва брашното до златисто, като се бърка само в една посока с дървена лопатка. Брашното се разрежда с млякото и в приготвения бял сос се прибавя пюрираната зеленина.
* Като се сгъсти сеовкусява с червен и черен пипер, джоджен и сол и се отстранява от огъня.
* Оформя се красиво в чиниите и се сервира с изпържено яйце, поръсено с нарязан на ситно магданоз.

Пролетна бурания с кисело мялко и сирене
1 кг спанак, или комбинация от спанак, лопуш, киселец, коприва
1/2 връзка магданоз
1 кофичка прецедено кисело мляко
2 с.л. с. л. брашно
2 с.л. брашно
200 гр краве сирене
4 яйца
2-3 скилидки чесън или 2-3 стръка зелен чесън
черен пипер на вкус

* Спанакът, или зеленината с която приготвяме буранията, се измива, нарязва се наситно и се бланшират.
* В кухненския комбайн на пулс се разбива на пюре.
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се запържва брашното до златисто, като се бърка само в една посока с дървена лопатка. Брашното се разрежда с 200 мл вода и в приготвения бял сос се прибавя пюрираната зеленина.
* Добавят се разбитите яйца и натрошеното сирене и се разбърква до готовност. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус.
* Чашки за кафе се пълнят с приготвената бурания и се обръщат в чиния. Поднасят се по 2-3 чашки, заляти с прецедено кисело мляко, овкусено със счукан чесън и украсени с магданоз.

Бурания с печени чушки
за мен тази рецепта беше изнендада, защото аз обикновено приготвям печените чушки на миш-маш или ги панирам пълни с яйца и сирене или с картофено пюре и сирене.
1 буркан печени червени чушки, капия
2-3 скилидки чесън
1 кофичка прецедено кисело мляко
1 с.л. олио
1 щипка сол
1/2 връзка магданоз

* Скилидките чесън се счукват в хаванче с щипка сол. Пробавят се към прецеденото кисело мляко.
* Към млякото се добавя нарязания на ситно магданоз и олиото.
* С приготвения сос се заливат нарязанитя на ситно и почистени от семенната част печени червени чушки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории