Последни Рецепти
Последни Статии

Гурме тенденции 2013

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Последни гурме тенденции в храната,
споделя свои наблюдения и впечатления шеф готвач Пеньо Иванов
Кулинарния свят вечно се променя. За да кажем какви са тенденциите за гурме храната за 2013, трябва според мен да се обърнем малко назад и да погледнем какви са били за предходната година, в глобален план.

2012 – тенденции и прогнози
Най-популярната кухня за туристите за 2012 г е Италианската кухня

Скумрия и сардини за повече 3 омега мастни киселини, за здраво сърце и срещу Алцхаймер.

Испанска кухня – много отдавна испанската храна не е само тапаси и съмнителна паеля. От доста време насам испанците притесняват сериозно съседите си от Франция.

Корейска храна – добре окомплектована с пикантни, пушени и мариновани вкусове Корейската храна спокойно конкурира японската.

Възраждането на „Фюжън“. Благодарение на благоприятната среда през 2012 се появиха доста неочаквани кулинарни смесици. Едно от тях е “British pizza”.
Всеки има GSM, някои имат смарт фони. И така започва едно сърфиране и поръчване по различните (App – приложения за телефони. ) вече не е нужно да се отделяш от телефона или компютъра си за да изпиташ удоволствието от така наречения Файн Дайнинг. Твоето сомелие вече не е някой, който ти се появява на главата, а тъничкия iPad.

гурме

През 2012 беше пик на Перуанската кухня. LOMO – перуански ресторант в София.

Молекулярната кухня на някои места вече и казват Прогресив (Progressive)
Но това че има промяна в името не значи много защото все-повече шеф готвачи започват да предпочитат Класичките „Обикновени“ технологии.
Продължават тенденциите „От фермата до масата“, „Конфорт фууд“ и „Италианска носталгия“
Анти захарната кампания продължи и през 2012та.
Стерилизирани и мариновани зеленчуци, туршии – завръщане на автентичните вкусове продължава.
Фантастични и много вкусни супи също са на власт през 2012та.
Натуралното изглежда по-търсено от Органик, дали не е заради цените.
Все повече хора влизат в схемата „Три ястия на ден“ като смятат че закуската е много важна и предпочитат да закусят у дома.
На фона на тази атмосфера за тенденциите за 2012та сега е монента да видим какво се случва през настоящата година.

2013та година
И това кое е доста интересно – „пилето атакува телето“. Поради цените на телешко, свинско и агнешко много ресторантьори включват все повече пилешко в менюто си.
Някои хора вече мислят, че чаят е новото кафе. Очакват се много нови разновидности.
Сушени меса, пастърми и други вкусотии. Все повече шеф готвачи търсят начини да разнообразят менюто си без да разчитат на прошуто.
Зимни зеленчуци на масата – особено в ресторантите от по-високо ниво. Тиква, зеле и ряпа се появяват на масата. Леко обработени или пресни или на пара.

Безалкохолни напитки – все повече млади хора, деца и бременни посещават високо ниво ресторанти и те търсят напитки които не съдържат алкохол но са интересни на вкус.
Домашен хляб – много ресторанти обръщат особено внимание на кошницата с хляба.
Завръщането на туршиите продължава.
Зеленчуци като основно ястие. Много главни готвачи започват да експериментират и да слагат зеленчуците в центъра на чинията.
Замирисва на пушено. Пушенето се използва за запазване на продуктите, както и за овкусяване на продукти като пъстърва и сьомга. Можете да видите и да опитате и картофи, сметана, както дори и вода. Пушените коктейли са хит на лято 2013 г.
Мобилни апликации AppS за броене на калории и ястия без глутен.
Ястията без глутен са една от най-силно развиващите се тенденции с много милиарден оборот. Макар че много хора нямат здравословни проблеми използват тези продукти.
Броячи на калории в менюто са новия фокус в за здравето.

През тази година се очаква се Бразилия да атакува кулинарния свят а след него и футболният.
Бразилска кухня

Много често докато се храним снимаме това което хапваме и си харесваме снимка на това което бихме приготвили и я споделяме в социланите мрежи, Facebook, Twitter, различни кулинарни групи в социалните медии или създаваме свой кулинарен блог.

Продължава тенденцията за готвене в къщи

Нещо много важно е че 2013та ще бъде година на зеленчуците. Те ще бъдат дори в десерта. Очаквайте карфиола и зелето в главните роли. Като говорим за зеленчуци да не забравяме и хряна.

Много готвачи започват да изневеряват на яйцата от кокошки и започват да поглеждат към по-големите и по-вкусни патешки яйца.

Ресторантите ще стават по-здравословни

С проблемите на подрастващите със затлъстяването темата за детското хранене е доста популярна. Да се намалят калориите на възрастните обаче е по-трудно. Много хора ще продължат да се хранят здравословно, а други ще го наричат такова.

Порциите ще стават по-малки
Тенденцията продължава и идва от това че много хора поръчват по няколко ястия и си ги разделят. Най-вероятно ресторантьорите ще започнат да предлагат по-малки порции за да може гостите да съставят собствени менюта. Ще е интересно да се види как тази тенденция ще се развие. По-малките чинии създават по-приятна атмосфера, но отварят повече работа в кухнята.

Местни, локални, домашно приготвени – занаятчийски храни ще продължат да набират скорост и да се развиват и налагат и да са популярни. Най-вероятно е сред всички тенденции тази да бъде най-стабилната. Все повече хора осъзнават, че тяхната храна е тясно свързана с обкръжаващата ги среда и все повече клиенти настояват за локални и регионални храни. Какво по-хубаво от това да знаеш къде са израсли зеленчуците за салатата ти.

Азиатската храна продължава да доминира
Тя е сериозна част от американския кулинарен пазар. На доста места може да се намери суши, китайски храни, нудли но това не е достатъчно – азиатската кухня ще започне да се намества и в традиционните храни като оставя свой отпечатък

Плодовете няма да са само сладки
Много смело предсказване е че плодовете няма вече да са комплимент а ще влезнат в основните ястия. Това ще даде възможност не само за комбиниране на различни продукти но и използване на различни техники за обработка на плодовете като съшене, пържене, мариноване. Тъй като отново имаме превес на азиатската къхня най-вероятно ще видим различни азиатски плодове в употреба.

Перуанската храна отшумя, но идва Корейската
Някой смята че Норвежката кухня не успя да се наложи и сега се очаква – най-вероятно от източна европа да се появи нова тенденция – най-вероятно Турция

Бързото хранене отвръща на удара – с ниски цени и „ръчно“, „домашно“ изработени съставки, както и регионални продукти. Всички съставки са „свежи“. Всякакви „хапки“ по размер и разновидност, ако може да ги хапваш с една ръка е чудесно, „мини“ е представката за всички артикули.

Снаксове – да хапнем набързо
Живеем в припряно и забързано време. Трябва нещо да ни оправи настроението и да навакса пропуснатия обяд. Снаксовете стават все по-изтънчени. Мазните пържни картофки вече не вършат работа. Идва ред на различни малки шейкове и хапки.

Бързите закуски са факт който не може да се прескочи, но има една друга тендеция, която въпреки кризата се развива и това е печенето на цели животни. Като едното старо време в къщи, печен бут или цяла птица, прасе или агне. Малко печен сос, туршия, зелена салата за да хванеш парче месо, какво повече му трябва на човек.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории