Рецепти с патладжани
Добави към моето меню
Има един зеленчук, който от средата на юли до края на есента царува на нашата трапеза
Патладжаните
Патладжанът, наричан още син домат (Solanum melongena) е близък роднина на домата и картофа, произлиза от Индия. В индийската кухня патладжаните се изпозлват много и го наричат „Цар на зеленчуците”.
Едногодишно растение е, цветовете са бели до виолетови, с петделно венче и жълти тичинки – красиви са. Дори е имало време когато патладжанът е бил смятан за отровен и се е отглеждал заради цветовете. В Европа започва да се използва около 1500 г.
видове патладжани, които могат да се намерят в градината или в магазина
Как да готвим паладжаните
Патладжаните се белят, ако кората е дебела или наранена. Нарязват се и се поставят в съд със студена вода и щипка сол за около 30 мин. след което се измиват. Това се прави за да се отстрания горчивия вкус (както се казва да си пусната черната боя)
При готвене може да поеме голямо количество мазнина затова трябва да се изпозлват техники като варене, печене, задушаване, ако се пържи да се отцежда от мазнината.
Iма рецепти, които са станали нарицателни за нещо вкусно като тюрлю гювеч, френския рататуй, мусака и много други ястия.
Патладжаните могат да се опекат цели в чушкопек, на скара или във фурната. Хубаво е преди печене да го набодете на няколко места с вилица. Сед като се обелят се изпозлват, смесени с други подправки в рецепти като нашето кьопоолу, близкоизточното баба гануш и подобното гръцко мелитзаносалата.
Може да се нареже на филийки по дължина или кръгчета и да се изпържи, да се панира, да се запече на фурна поръсен със зехтин. Допълва се от различни сосове – от домати, от кисело мляко, със сос тахини или тамаринд.
Може да се напълни със зеленчуци (имамбаялдъ), месо, ориз и др. и да се изпече. Като пълненнето може да стане по два начина – като се среже патладжана по дължина, така се оформят лодки, или през средата – тогава се оформя като пънчета.
Рецепти с патладжани
– печени патладжани с майонеза и чесън
– патладжани с доматен сос
– Патладжани с доматен сос, класическа рецепта в която се пържат или може да се изпекат на фурна
– Кьопоолу
– Баба Гануш
– Пълнени патладжани с кайма
– Ветрило от патладжани
– мусака с патладжани
– Имамбаялдъ
Или
Нарязани на ленти патладжани, запечени във фурната върху хартия за печене със зехтин, след това поръсваме с магданоз и филиран чесън
или
печени на скарата – след това се поръсват с чесън, оцет, зехтин и копър – страхотна салатка
А това са две от споделените рецепти
Мусака от патладжани
Sevcan Fazli
За тази мусака се вземат патладжани 1 – 1.200 кг, нарязват се на филийки, осоляват се 30 мин. преди пърженето, изцеждат се и се полуизпържват в сгорещена мазнина. В половин чаша мазнина се задушават 2 глави лук нарязан на ситно, след като лукът омекне, прибавя се смляното месо (с телешко е по-вкусно). Месото се задушава, докато се изпари водата, след което се прибавят 2 домата (аз ги настъргвам) и се запържва леко. Посолява се и се наръсва с магданоз и черен пипер. Нареждат се в тава, ред патладжани, ред кайма. Най-горният ред е от патладжани, върху които се нареждат филии червени домати (вода не се слага !) . Пече се 30 мин. на 220 градуса .След това се приготвя пастата, разстила се върху мусаката и се запича повторно до зачервяване.
Sonya Donikyan моята мусака е подобна на Sevcan, но слагам в каймата и много кимион, и отгоре не слагам заливка, запичам го на домат
и рецепта за
Патладжан-пармезан
Darina Petrova Tsonevska
Обожаваме ги! Едно от любимите ястия у дома е Патладжан-пармезан. За една тава се използват около 3 средно големи патладжана – нарязани на кръгчета и обелени, след като се осолят и изцедят се изпържват, потопени първо в брашно, след това в яице и накарая в галета – аз купувам готова с подправки вътре, според мен има добавени към галетата сол, черен пипер и сушен магданоз. След като се изпържат задължително се оставят на домакинска хартия да се отцедят от мазнината. В тава се подрежда ред от изпържения патладжан и по оригиналната рецепта е нарязани на кръгчета домати, но аз използвам доматен сос – гъст или доматено пюре, защото с доматите се получава по-сухо, върху доматите по оригиналната рецепта се поръсва настърган пармезан, аз смесвам моцарела и пармезан. слага се изобилно магданоз и счукан или стискан чесън. Подрежда се втория ред патладжан и отново домати или доматено пюре, отново магданоз и чесън и настърган пармезан и моцарела и се завършва с трети ред патладжан, върху който не се слагат домати, а изобилно се поръсва с настъргания пармезан и се слага във фурната, докато пармезанът се запече и придобие приятен “загар” Много е вкусно и леко, което не е характерно за пържения патладжан, но доматите и пармезана отнемат чувството за тежест. Сервирам със студена бира или студено сухо бяло вино! Да ви е сладко! Не пропускайте моментът с отцеждането след пържене, защото ще се получи неприятно мазна гозба!