Последни Рецепти
Последни Статии

Пиле в патладжани

Добавено в Ястия с пиле

Добави към моето меню

Пиле в патладжани
Една различна рецепта с пиле, патладжани, сос и отличен резултат
6 по-едри патладжана
5 еднакво големи парчета от пиле, 2 бутчета, 2 кълки, 2 парчета бяло месо
2 средни глави кромид
5 по-едри домата
1/2 връзка ситно нарязан магданоз,
1/4 ч.л. смлян черен пипер, счукан джинджифил и розмарин, сол на вкус
5 суп. лъж. зехтин (олио)
1 ч.ч. доматен сок (или 3 с.л. доматено пюре)
150мл вино (може и червено)
7-8 зърна черен пипер
1/ 2 ч.л. захар
1 главичка чесън

Парчетата месо се овалват в сместа от магданоза и подправките, оставят се на хладно.

Почистените патладжани се издълбават, посоляват – оставят се да се изцедят 30 минути и се измиват и подсушават. Отделно вътрешността им се нарязва ситно и леко се посолява. Патладжаните се запържват в 3-4 супени лъжици зехтин (олио) и се изваждат. В същата мазнина се долива останалият зехтин, слага се ситно нарязаният лук и се задушава. Прибавят се изстисканите и ситно нарязани патладжани и 4 обелени и нарязани домата.

Когато водата се изпари, тенджерата се маха от котлона. Във всеки патладжан се слагат по 1-2 супени лъжици от тази смес, напъхва се по 1 парче пилешко месо с подправките, отгоре се разпределя останалата доматена смес. От останалите 2 домата се правят капачета за патладжаните.

Подреждат се в тавичка, леко полегнали, наливат се доматеният сос и 1/2 чаена чаша вода, виното, добавят се зърната черен пипер и захарта. Тавичката плътно се затваря с фолио или капак. Пече се 20 минути в силна фурна, след това патладжаните се обръщат. При нужда се добавя още вода и тавата отново се покрива с фолиото. Пече се още 60 минути на 150 градуса и специалитетът е готов. Залива се със соса от печенето, подправен със счукания чесън.

Поднася се с червено вино и добро настроение

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории