Последни Рецепти
Последни Статии

цветна диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Кой е Вашият цвят?

За цветовете може да се говори много. Вашата склонност към определен цвят влияе на личните ви качества и начина ви на живот… определя и предпочината от вас храна и начина ви на хранене

Седем модела на хранене

Нека погледнем седемте състояния, които влияят на избора на храна, и да видим как всяко едно помага или вреди на способността ни да бъдем пълноценни и здрави. Всеки начин на ядене отговаря на психологическото качество на цвета на дъгата и на чакрата.

Автоматично ядене – червен
Червеното е цветът на основните жизнени сили и на кръвта. То стимулира мускулната активност и показва дали принципът ни на оцеляване е “бий се”, или “бягай”. Първоначално възприемаме този модел в майчината утроба, където сме хранени без съзнателно усилие от наша страна. В най-ранна възраст продължаваме да следваме този навик, като приемаме храна при стимули от страна на тялото ни. Добре е да се разделим с този модел в ранното си детство, но много хора продължават да се хранят автоматично и в зряла възраст. Други по инерция пият чаша чай, когато се приберат вечер от работа, или отиват до хладилника, за да похапнат нещо, дори без да са гладни.

Сензорно ядене – оранжев
Оранжевото е свързано със сексуалната енергия и храносмилателната ни система. Когато става въпрос за храна, бързо се учим да откликваме на положителни сензорни стимулации. Има цветове, аромати, вкусове и материи, които ни карат да се чувстваме добре, затова започваме да избираме неща, които пресъздават тези приятни емоции. Ядем сладкиши, шоколад, сладолед и пием газирани напитки заради удоволствието, което доставят на сетивата. Самата мисъл за любимите храни пълни устата със слюнка. От години хранителната индустрия печели от хората, които ядат сензорно, а много от нас са точно на това равнище.

Емоционално ядене – жълт
“Емоционалното ядене” може да бъде наречено и “успокояващо”, тъй като е свързано повече с емоционалните ни нужди, отколкото с изискванията на тялото. Това означава, че когато сме уплашени, нервни или депресирани, се опитваме да се успокоим чрез ядене. Много от нас се опитват да натъпчат устата си, за да могат буквално да Ñ” попречат да говори, когато самочувствието им е понижено или им е трудно да изразят чувствата си.
Връзката между чувствата и храната започва в ранна възраст и може да трае цял живот. Така е, защото мнозина са възнаграждавани за доброто си поведение с нея. Научили сме се да асоциираме яденето с одобрение, удоволствие и в крайна сметка с любов. Дори като възрастни почти винаги свързваме хубавата почивка с изобилна храна. Тази асоциация е толкова дълбоко вкоренена, че ще е необходимо да се научим да надрастваме емоциите си и да извикаме на помощ отговорния и разумен “възрастен” в нас, който да ни покаже други начини, по които да се успокояваме.
Емоционалното ядене е свързано със слънчевия сплит, където е съсредоточена нервната енергия. Неспособността да се храним правилно е симптом за по-дълбоки умствени и психологически проблеми. Храненето е тясно свързано с развитието на уважението и любовта към себе си, които са две от основните качества на уверената и здрава личност. Често чуваме хората да казват, че не могат да готвят само за себе си. Тези, които живеят сами, обикновено стават жертва на такова мислене, тъй като се отнасят към себе си без уважение и подценяват собствените си нужди. Способността да се грижим за себе си е жизненоважна, ако искаме да изградим стабилна и изпълнена с любов връзка с другите.
Сред хората, които често пренебрегват собствените си нужди, са двойките, в които и двамата партньори работят по цял ден. Те често казват, че нямат време да пазаруват и са прекалено уморени, за да готвят. Ако в тези думи разпознавате себе си, ще ви бъде от полза да организирате по-добре времето си и в края на седмицата да купувате трайни продукти като картофи и ориз. Няма да ви е трудно да намерите денонощен магазин и през ден или два да си набавяте от него пресни продукти. За да си осигурят разнообразие, работещите хора трябва да намерят места за пазаруване, където ще им бъде интересно, приятно и забавно.
Купуването на храна само по себе си може да бъде награда. Посещението на пазара, хлебарницата или плод-зеленчука може да се превърне в приятна разходки през почивните дни. Това занимание трябва да бъде отморяващо, а не да изсмуква енергията ви. Не е трудно да си приготвите вкусни ястия от прости и свежи продукти. Това е изключително важно за хора, които водят напрегнат живот, изпълнен със стрес.
Автоматичното, сензорното и емоционалното ядене могат да бъдат разрушителни за здравето, ако се придържаме към тях за дълъг период от време.

Социално ядене – зелен
Зеленото е цветът, който се асоциира със сърцето. Чрез него получаваме и да даваме любов. Този цвят ни свързва с природата и другите хора. Посредством зеленото сме в състояние да докоснем другия и да го почувстваме.
Социалното хранене цели икономия на храна, тъй като много хора не могат да си позволят да консумират онова, което биха искали. Например изхранването на многочленно семейство е един от случаите, в които количеството на храната е много по-важно от качеството. Социалното хранене изисква да ядем независимо от това дали сме гладни или не, защото е трудно да се устои на натиска на групата. Ако посетите свой приятел и той отрупа масата пред вас с блюда, ще ви бъде трудно да не ядете повече, отколкото бихте искали. Много от нас са похапвали за удоволствие на своите родители, баби и дядовци.
Роднините често упражняват натиск върху децата, като им казват: “Ако не ядеш, никога няма да пораснеш.” или “Помисли за всички гладуващи деца по света.” Обикновено децата консумират само това, от което имат нужда и ако ги оставят на спокойствие, няма да вкусят и хапка повече. Но често те са насилвани да ядат много повече, отколкото е необходимо. Това оставя диря и в живота им на възрастни.

Интелектуално ядене – син
Синьото е цветът на интелекта, но по-важна е връзката му с интуитивната страна на нашата натура. Интелектуалното ядене е основано на идеята кое е добро за нас. Може да научим основните принципи на хранене в училище и да продължим да развиваме идеите си от книгите и медиите. Интелектуалните ни способности ни помагат да решим дали да следваме препоръките и да започнем специализиран режим. Много диети изискват скъпи продукти, затова малко хора са в състояние да се придържат към тях. В ограничителните режими често липсват някои вещества. Те нарушават баланса на системите ни и предлагат модел, който не е приемлив или достъпен за повечето от нас.

Идеологическо ядене – индиго
Индиговото олицетворява силата на знанието и се асоциира с промените и филантропията. Идеологическото ядене произхожда от религиозните и социалните обичаи на дадена група. Повечето от тези правила са се развили при специфични обстоятелства и са били подходящи за средата, в която са възникнали. Начините на отглеждане, събиране, съхранение и приготвяне на ястията, както и методите за убиване на животните, създават традиционните начини на хранене. Като изключим факта, че твърде бързо сме забравили положителния ефект от постенето, съвременният човек няма хранителна полза от придържането към тези древни правила. Някои традиции, свързани със сервирането и консумирането на храна, могат да бъдат дори пагубни за здравето ни. Истинската роля на идеологическото ядене е запазване на традициите.

Свободно ядене – лилав
Лилавото е най-високата вибрация от цветните лъчи. То въплъщава всички други цветове и олицетворява възраждането и извисяването. Лилавото преобразува най-ниската енергия в най-висока, като ни свързва с космическите сили. Свободното ядене означава консумация на цветни храни в основните пропорции, в зависимост от сезона и личните нужди, непринудено адаптиране към заобикалящия свят и избор на продукти, в зависимост от целта, която сме си поставили.Когато ядете свободно, в хармония с естествените ритми, неизменно ще постигнете здраве и щастие.

Купуването, приготвянето и консумирането на храна отново ще се превърне във важна част от живота ви. Те не бива да са нещо, което правите бързо и без да се замисляте. Изборът на цветната диета ще придаде истинска стойност на живота ви.

/Из ‘Енергийно лечение с цветове’, Сюзи Чиазари, изд. Лира принт/

Проверете кой е вашият цвят.

За да откриете склонността си към определен цвят, прегледайте въпросите по-долу. Отбелязвайте само да или не.
Ако във въпроса са изброени три условия и вие отговаряте на което и да било от тях, отговорете положително.
Запишете си 1 точка за всяко да.
Отбележете 0 за отговор не.
Сумирайте резултата за всеки цвят.

Червен
1. Имате ли червена коса или червено в косата си или пък тя е платинено руса?
2. Имате ли червендалесто лице или тенът ви е розов, или пък лесно се изчервявате?
3. Нетърпелив и избухлив ли сте?
4. Дали вие или родителите ви страдате от високо кръвно налягане или болест на сърцето? 5. Обичате ли да правите нещата бързо?
Общо…

Оранжев
1. Имате ли рижа или медна на цвят коса?
2. Имате ли нежна кожа или лунички?
3. Имате ли лешникови или кафяви очи?
4. Склонни ли сте да вършите много неща едновременно?
5. Дали като цяло сте открити и общителни?
Общо…

Жълт
1. Имате ли светлокестенява или тънка коса?
2. Кожата ви има ли жълтеникав или кафеникав оттенък?
3. Имате ли нужда от много сън и ленив организъм?
4. Дали вие или родителите ви са страдали от болести на черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса?
5. Бързо ли приемате нови идеи и концепции?
Общо…

Зелен
1. Имате ли зелени или лешникови очи?
2. Дали вие или вашите родители страдате от проблеми с кръвообращението, кисти или рак?
3. Дали обикновено ви е трудно да вземате решение?
4. Обичате ли природата?
5. Мислите ли, че сте способни да давате и приемате любов?
Общо…

Син
1. Имате ли светло сини или синьо-сиви очи?
2. Кожата ви има ли студен основен тен (като противопоставяне на розовия или жълто-кафявия тон)?
3. Често ли изпадате в депресия?
4. Страдате ли от анемия, проблеми с белите дробове или студени ръце и крака? 5. Дали като цяло сте спокойни и затворени?
Общо…

Индиго
1. Имате ли синьо-черна или сива коса?
2. Имате ли дълбоки сини очи?
3. Дали вие или вашите родители страдате от проблеми, свързани с отделните кости или целия скелет, с очите, ушите или гърлото?
4. Имате ли богато въображение, но плашещи сънища?
5. Имате ли суха кожа?
Общо…

Лилав
1. Имате ли дълбоки сини очи или те са със слаб лилав оттенък?
2. Дали сте художник, музикант, писател, медиум или ясновидец?
3. Описвате ли себе си като духовна личност?
4. Страдате ли от главоболие, резки промени в настроението или мигрени?
5. Често ли променяте мнението си?
Общо…

Ключ към резултатите за всеки цвят

1. 0-1 точки
Ако сте получили 0-1 точки, вероятно по рождение ви липсва енергия в този център. Бихте могли да го коригирате с храните и напитките.

2. 2-3 точки
Ако сте събрали 2-3 точки на някой цвят, вие сте получили балансирана енергия от родителите си. Това означава, че нямате вродена склонност към този цвят.

3. 4-5 точки
Най-важният нюанс е този, за който сте събрали 4 или 5 точки. Вие имате вродена склонност към този цвят или цветове и я носите до края на живота си. Това ще ви покаже силните и слабите ви места, затова обърнете внимание какво означава този цвят.

Тълкуване на вашата склонност към определен цвят
Това тълкуване се отнася само за цвета, за който сте получили 4 или 5 точки.

Червен
Предпочитанието към червения цвят е най-важното, тъй като това е една много силна вибрация. Ако тя е прекалено активирана, лесно може да се обърне срещу вас. Червената енергия ни дава физическа сила и издръжливост.
Хората, които са изпълнени с червено, са енергични и действени. Този цвят ни носи смелостта да се противопоставим и решителността да успеем. Изобилието на червена енергия обаче означава, че можем да бъдем твърдоглави и избухливи, защото стимулира адреналина и ни кара да действаме бързо, често без да се замисляме.
Хората със склонност към червеното трябва да се опитат да мислят повече, преди да вземат решение. Възможните слаби места са артериите и сърцето. Тези хора обикновено са с високо кръвно налягане заради горещината, която носят в организма си. Те се потят обилно, имат влажна кожа и лесно се изчервяват. Червената енергия е нужна, за да ни мотивира и да ни даде сила, но трябва да сме сигурни, че тя се балансира от диетата ни. В противен случай ще се разболеем в изброените по-горе места. Червената енергия трябва да бъде уравновесена чрез червени зеленчукови храни, тъй като обикновено дисбалансът на тези лъчи се получава от приемането на червени животински храни.

Оранжев
Ако имате склонност към оранжевия цвят, вие вероятно сте открит човек. Вашите физически тонове са оттенъци на медта, зеленото, прасковеното и кафявото. Вие сте практични и праволинейни. Обичате разходките и забавленията. Оранжевото е много чувствен цвят. Хората с такава склонност вървят изправени и са добри танцьори. Връзката със сексуалната енергия им дава възможност за голяма радост и съзидателност. Но те трябва да се уверят, че творческите им способности ще намерят отдушник. Когато оранжевата енергия е блокирана, тя може да се прояви в множество физически проблеми, свързани с половите органи, храносмилателната и имунната система.
Хората с оранжева склонност са изпълнени с енергия, но често се заемат с няколко проекта наведнъж. Това може да доведе до умора и да създаде проблеми с имунната система. Оранжевата енергия трябва да бъде уравновесена с пресни и естествени оранжеви храни – кайсии, моркови, папая, праскови и тиква. Оранжевото е съчетание на червено и жълто. Така че, ако имате високо равнище на оранжева енергия и ниско на червена и жълта, все пак притежавате известно количество жълта и червена енергия.

Жълт
Жълтият цвят е най-близък до светлината.
Хората с такава склонност се светли и жизнерадостни. Те имат бързи умове и често съдържат жълтата си енергия в слънчевия сплит. Този център трябва да грее навън, като изпраща блестяща светлина към аурата. Често блокираме жълтата енергия със страх, който се обръща навътре и създава проблеми с черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и червата. Ако сте обхванати от емоции като завист, лакомия, горчивина или обида, те могат да повлияят на физическата материя. По този начин се образуват жлъчни камъни.
Хората със склонност към жълтия цвят често обръщат по-голямо внимание на умствената активност, отколкото на телата си. Те трябва редовно да правят физически упражнения, тъй като заседналият живот може да им създаде проблеми с храносмилането и отделянето. Жълтият цвят е свързан и с нервната система, която трябва да се поддържа и засилва с консумацията на златисти ястия, богати на протеини, витамини и минерали.
Пълнозърнестите храни, ядките, семената, както и жълтите плодове като бананите са чудесни за поддържането на този баланс.

Зелен
Ако сте родени със склонност към зеления цвят, вие имате силно влечение към природата. Изпълнени сте със състрадание и съчувствие към хората и работите нещо, свързано с грижата и благотворителността. Зеленото е цветът на хармонията. Изобилието на зелен цвят във вашите системи ще ви даде способност да създадете любяща и хармонична среда. Хората със склонност към зеленото срещат трудност при вземането на решения, тъй като този цвят е в средата на спектъра, не е студен или топъл, нито активен или пасивен.
Зеленото е свързано със сърдечния център и с хармонията в клетките. Поради това, при дисбаланс се получават проблеми с растежа на клетките. Ако в цялостната система липсва хармония, се развиват кисти или рак. Зеленото е свързано с любовта, със способността да обичаме себе си и да се грижим за другите. Трябва да се научим да се обичаме и приемаме такива, каквито сме, за да се превърнем в цялостни и спокойни личности. Балансът на зелената енергия се поддържа чрез изобилие от зелени плодове и зеленчуци.

Син
Синьото е цветът на спокойствието, лоялността и доверието. То е и символ на грижата и затова, макар и несъзнателно, е избрано да представлява професията на медика. Вродената склонност към синия цвят създава умиротворителите на този свят. Те са затворени в себе си хора, които търсят мир и спокойствие.Синьото е студен цвят и хората с предразположение към него обикновено страдат от ниско кръвно налягане и студени крайници. Възможно е също да са предразположени към проблеми с гърлото и белите дробове. Синият и оранжевият енергиен център са тясно свързани. Ако проблемите във взаимоотношенията не са изразени (оранжевият център), те често създават блокажи в гърления център.
Хората със склонност към синия цвят трябва да се научат да изразяват чувстватата си. В противен случай блокират синята енергия и тя ще потърси други начини да излезе. Дълбокото дишане, говоренето, пеенето и другите творчески форми на изразяване също могат да са им от полза.
За да балансираме склонността към синия цвят, трябва да консумираме разнообразни сини храни като боровинки и къпини, както и оранжеви плодове и зеленчуци.

Индиго
Индигото е тъмносиньо. Неговите лъчи са подобни на сините, но с много по-силна вибрация. Хората със склонност към индиго са спокойни и усърдни, с отличен ум. От тях стават чудесни учители и реформатори, но могат да бъдат затворени и саможиви. Ако предразположените към индиго не успеят да получат признание в трудната си работа, рискуват да разрушат себе си. Те трябва да се научат да изразяват нуждите си и да внимават да не се превърнат в мъченици. Нека бъдат внимателни с костите, както и с количеството на белите кръвни телца, които се раждат от костния мозък. Хората с такава склонност трябва да се опитат да бъдат и по-весели. Храните, богати на минерали, които подхранват щитовидната жлеза, като например морските водорасли, ще са от полза на склонните към индиго. Ако имате висок резултат на индигото, но нисък на синьото или лилавото, индигото, което съдържа в себе си червено и синьо, ще даде допълнителна енергия, макар и слаба.

Лилав
Хората със склонност към лилавия цвят са много чувствителни и са тясно свързани с духовната страна на съществуването. Те са в състояние да се затворят във вибрациите, които изпълват етера около тях. Често това са творчески личности и добри медиуми.
Предразположените към лилавия цвят имат отворена коронна чакра, което позволява потокът на чи да навлиза в системите им. Те трябва да се пазят от вредни и отрицателни вибрации, които лесно се прихващат. Склонните към лилаво са много чувствителни към звуци и замърсяване на въздуха и страдат от множество алергии. Хората с лилаво в аурата си са склонни да търсят духовно развитие и себепознание. Те витаят из облаците и им е трудно да поемат отговорност.
Дисбалансът на този цвят може да доведе до нервни и умствени смущения като неврози, фобии и епилепсия.
Лилавото е много силен цвят и хората, които са надарени с него, трябва да се научат да работят за доброто на другите, а не за задоволяване на егоистичните си подбуди.
Лилавото е комбинация от синьо и червено и храните с такива цветове, както и пурпурните зеленчуци и плодове са чудесни за балансирането на тази енергия.

/Из ‘Енергийно лечение с цветове’, Сюзи Чиазари, изд. Лира принт/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории