Последни Рецепти
Последни Статии

Какво (не)знаем за калориите

Добавено в Диети, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Какво (не)знаем за калориите

1. Диетичното олио намалява теглото.

НЕВЯРНО. Независимо от това дали е от маслини, слънчоглед, царевица или соя, с 1 г то доставя 9 калории. Различията помежду им се дължат само на съдържанието на витамин Е и В.

2. Напитките с ниско калорично съдържание са добри за всички.
НЕВЯРНО. Най-често те са приготвени със захарин и затова трябва да бъдат считани като лекарства. Трябва да се избягват от бременни, кърмачки и деца до 3 години.

3. Медът е добро средство за отслабване.
ВЯРНО. То се дължи на водното му съдържание, което е около 20% и точно затова медът е по-малко калоричен от захарта. Една лъжица мед преди ядене предизвиква увеличение на кръвната захар (=гликемия), а това намалява апетита.

4. Соковете от плодове не водят до напълняване. НЕВЯРНО.

Чаша портокалов сок съдържа 100 калории. Това важи и за други плодове. Само лимоновият сок е беден на калории, като съдържа едва 11 калории в 100 г, и затова е подходящ за консумиране.

5. Маслото е по-тлъсто от олиото.

НЕВЯРНО. То винаги е в емулсия с вода, до 14%, и затова е по-малко калорично.

6. Маргаринът е по-лек от маслото.
НЕВЯРНО. Те са еднакво калорични. Разликата помежду им е, че маргаринът не съдържа холестерол благодарение на растителния му произход.

7. Сладоледът трябва да бъде “табу” за пълните хора.

Защото 100 г от него доставят 220 калории, а това е съвсем нежелателно.

8. От виното се напълнява.
ВЯРНО. Виното е истинска храна. Чаша червено вино съдържа средно 150 калории. Те се дължат на алкохола и захарта в него.

9. Свинското месо е по-тлъсто.
НЕВЯРНО. При днешната селекция на животните калоричността му е равна на говеждото месо.

10. Шоколадът е истинска калорична бомба.
ВЯРНО. Независимо от различните му видове 100 г от него съдържат от 480 до 640 калории. Затова трябва да се консумира много ограничено.

От приведената информация е ясно, че “идеална диета” е невъзможна, защото на практика такава не съществува. Много по-важно е да се възпита
“култура на храненето“.
А тя зависи на първо място от отделния човек. В действителност всеки разумен индивид без помощта на лекар диетолог е в състояние сам да регулира хранителния си режим, като се ръководи от свръхстарото китайско правило:

“Всяка храна, приета с мярка, е полезна. А всяко прехранване е вредно”!

Най-важното при спазването на дадена диета е не колко килограма сме свалили, а колко дълго ще можем да задържим постигнатото. Тук именно става дума за “възпитание на храненето“. То включва 5 основни правила:

1. Холестеролът
е най-много обвиняваният вреден фактор за сърцето и съдовете. Но някак си умишлено се забравя, че той не е причина, а следствие, и че след 69 години не се установява причинна връзка между него и смъртността. Все пак не е лошо да се знае, че 100 г свинска наденица съдържат 2000 мг холестерол, а в 100 г мешани колбаси има само 100 мг.

2. Целулозата
не се смила в червата. Тя създава чувството на ситост и допринася за хигиенизирането на храносмилателната система, като улеснява изпразването й. Дневно се нуждаем най-малко от 40 г.

3. Захарта.
Захарта не е виновна за излишните килограми. Доскоро тя бе обвинявана за какво ли не. Но американската агенция “Храни и лекарства” най-после я оневини с изключение на ролята й за зъбния кариес. Да не се забравя, че 1 г доставя 4 калории и да се избягват подсладените напитки.

4. Солта
е необходима, но да не се консумират повече от 10 до 14 г на ден. Да се внимава с колбасите и консервите.

5. Алкохолът
въобще не е необходим на организма. Един грам от него доставя 7 калории, а това допринася за угояването. Пиещите би трябвало да предпочитат по-слабите напитки, като не забравят, че бялото вино съдържа 12% алкохол, червеното вино – 14%, ликьорът – от 20 до 24%, а концентратите – от 40 до 50%!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории