Последни Рецепти
Последни Статии

Забрана на рекламата на вредните храни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Забрана на рекламата на вредните храни
Възможна ли е според вас?

„Рекламата не е точна наука. Тя е внушение. А внушението е истинско изкуство.” Мисълта е на Уилям Бърнбах

За здравословното хранене – онова хранене, което е достъпно като цена на продуктите, лесно като приготвяне с минимална термична обработка и време, за да се запазят хранителните вещества на продуктите, съобразено със сезона и което наричаме балансирано хранене сме писали не веднъж. Защото вярваме, както е казала Хипократ, че храната е нашето лекарство и ни прави здрави и силни за да се справим с предизвикателствата на деня.

food_pyramid
хранителна пирамида

Продукти, вредни за кожата
Кои храни са вредни?
Кои са най-вредните храни
Храни, които са вредни за здравето
Здравословно хранене в офиса Мисия възможна

Затова споделяме отвореното писмо на Българската асоциация “Диабет” изпратено на 12.10.2013 г до здравния министър д-р Таня Андреева с искане да се забрани рекламирането на вредни храни, които са насочени директно към децата.
Според данни на асоциацията, в България има около 520 000 хора с диабет! Още около 300 000 не знаят още за своя диабет или са с преддиабет!
От асоциацията предлагат в проекта за Национална здравна стратегия 2014-2020 година да залегне създаването на мрежа от диабетни центрове в страната, където ендокринолози да наблюдават, лекуват и обучават болните от диабет.
Как би била прието едно такова предложение? Като се помислим колко спорове има още по темата да се пуши или не в заведенията. За това, че в училищата има списъци с храни, които не трябва да се предлагат, има различни програми на Европейската комисия то знаем какво се предлага в барчето на училището или какви продукти се рекламират по ТВ за децата.
Закуската на ученика
Здравето на нашите деца

Дори да бъде приета една такава забрана за рекламиране на вредни продукти, което изглежда почти невъзможно, защото половината реклами са на вредни продукти или такива, които представят добро качество на храни, които знаем, че са вредни (като на кренвирши с по-малко сол или с по-малко мазнини) тя едва ли ще намали употребата на най-разпространените, сравнително евтини, но и най-вредни храни у нас.
Затова трябва да започнем преди всичко с информираност, да знаем как се произвеждат и от какво хранителните продукти, как се съхраняват, да четем етикетите внимателно. Необходимо е и да променим някои създадени навици при готвенето за да приготвяме по-здравословни и хранителни рецепти.

Forbidden-food
забранени храни

Да си припомним отново кои продукти са най-вредни за нашето здраве.
Кренвирши и малотрайни колбаси – няма кренвирши от месо, това е комбинация от смелени органи и мазнина, соя, сланина и вода, подправки и Е-та като месото много често е под 20%. Същото важи и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева, род съдържат и много вредни за организма добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Както и каймата, не знаем от какво месо е приготвена и само може да гадаем колко мазнини и др. добавки има в нея, затова купувайте кайма само от месо смелено пред вас.
Майонеза и други готови сосове като кетчуп – хубави са когато са домашно приготвени. Ако прочетете етикета на опаковка майонеза ще разберете какво съдържа – олио и още неща, някои от които непознати.

junk-food
Безалкохолни напитки и сокове в кутия – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Опитайте без тях, може да ги замените с домашно приготвени сироп, нектари, а когато човек е жаден има нужда от вода
Бяла захар и изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткия път към наднорменото тегло. Независимо, че споделяме често рецепти за сладкиши, те не се правят всеки ден, а по повод. Захарта може да се смести с подсладители с природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Както и с всяка друга храна дозата трябва да е умерена, защото и качествният домашен мед е продукт с висок ГИ. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.
Чипс и пържени картофи – това си е калорийна бомба. Картофите са полезен продукт, но зависи как се съхраняват и как се приготвят
Маргарин – съдържа хидрогенирано растително масло (трансамазнини) с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Съдържа антиоксидантите е 320 и е 321, които са канцерогенни, както и фосфатидни концентрати, които разрушават червените кръвни телца
Масло или маргарин
Вафли, кроасани и други подобни – прочетете етикета Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко “полезни” вещества с наименования Е468; Е652 и т.н.
Внимавайте с шоколада – черният натурален шоколад е полезен, около 30 г на ден, дори шоколадът официално получи статус на лекарство за кръвоносните съдове. Погледнете след цената и етикета, ако пише съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.
Пастет – отново зависи какъв е, по принцип съдържа смелени остатъци, до 50-70% мазнини.
Тестени изделия от бяло брашно – хлябът е символ, хлябът е нашата основна храна, но избирайте качествен хляб, по възможност от черно или пълнозърнесто брашно.
Фаст фуд, Бързи закуски – какво съдържат бяло брашно, захар, колбаси, скара без месо… и овкусители.
Разтворими напитки, сосове, кремове, пудинг, бульони, чай – четете етикетите какво съдържат
Пушени месо, риба, колбаси – В пушената риба и колбаси се съдържат канцорегенни вещества, т. нар. N-нитрозамини
Храни, които съдържат Мононатриев глутамат – това е сол на натрия и глутаминовата киселина. Най-добре е познат с употребата си като овкусител. Широката му употреба се дължи повече на факта, че е по-евтино да се добави мононатриев глутамат, отколкото да се добавят други аромати и овкусители. Свързва се и с т.н. „ефект на китайския ресторант“

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории