Торта Коледна звезда : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Торта Коледна звезда

Добавено в Сладкиши

Добави към моето меню

избрани Коледни рецепти за сладкиши
Тортата заради името – Коледна звезда – има толкова сила и пожелание за красота в името й. А и тортата е вкусна:) и цветето е красиво

Торта Коледна звезда

за блата:
* 1 ч.ч. захар
* 5 яйца
* 3 с.л. (30 мл) прясно мляко
* 1 ч.ч. бадеми ( може и орехи)
* 50 г какао
* 3 ч.л. (15 г) нескафе
* 25 г нишесте или брашно

За пълнежа:
* 200 г конфитюр от ягоди
* 4 с.л. (40 мл) ром

За крема:
* 250 г масло
* 100 г пудра захар
* 3 бр. яйца (или 250 гр извара)
* 150 г течен шоколад
* 4 с.л. (40 мл) ром

Приготвяне на блата: Жълтъците се разделят от белтъците. Разбиват се на крем със 100 г захар и прясното мляко. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се прибавят към жълтъците. Смесват се бадемите (орехите, фъстъци, смлени на по-едричко), какаото, кафето и нишестето и също се прибавят към жълтъците. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намаслена тефлонова кексова форма и се пече около 45 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
Блатът се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине.
След това се изрязва във формата на 8 лъчева звезда и в хоризонтал се нарязва на 3 отделни блата.

Приготвяне на пълнежа: Конфитюрът се разбърква с рома и с получената смес се пълни звездата.

Приготвяне на крема: Размекнатото масло се разбива с пудрата захар. Прибавят се яйцата, течния шоколад и рома. Всичко това се разбива добре и с едната част от крема се намазва тортата отстрани, а с останалата част с шприц с кръгъл отвор се правят ленти отгоре върху звездата.

Украсява се по желание.

Идея: Това е класическата рецепта, в момента бих ги заменила яйцата за кремас 250грама извара. Започвам да ставам фен на кремовете с извара. Оказа се много по-вкусно!

Шоколадова торта коледна звезда

за блата:
5 яйца
3/4 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1 ч.ч. смлени бадеми, лешници или орехи
1 ч.л. какао
1 с.л. разтворимо кафе
3 с.л. нишесте

за плънката:
100 г конфитюр от ягоди
40 мл ром

за крема:
300 г сметана
100 г захар
100 г шоколад, начупен на малки парченца
4 с.л.
ром 1 ч.л. (или есенция)
фино настъргана портокалова кора

за украса:
3 с.л. какао
захарни перли или шарени захарни пръчици

Блатът се приготвя, като белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и водата на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъците се разбъркват с жълтъците.

Смесват се ядките, нишестето, какаото и кафето и се прибавят внимателно към яйчната смес. Всичко се изсипва в кръгла форма за печене, постлана с хартия за печене.
Блатът се пече около 40 мин на 160 С. Изважда се от формата и се оставя да се охлади добре.

Блатът се разрязва хоризонтално на три пласта.

Смесват се ромът и конфитюрът и с получения пълнеж се намазват пластовете и се слепват.

Изрязва се кръг от хартия с диаметъра на тортата. Кръгът хартия се сгъва на 4. Отрязва се малък триъгълник в края и се отрязват 8 малки триъгълника от краищата на тортата, така че да се получи осмоъгълна звезда.

Сметаната се разбива и се прибавят шоколадът и портокаловата кора. Разбърква се добре. Прибавя се ромът. Сместа се оставя в хладилник за 2 часа.

Намазват се страните и повърхността на звездата с тънък слой крем. Отгоре се шприцова на линии, поръсва се с какао и се украсява със захарни перли или счукани разноцветни бонбони.

18.12.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории