Панирани ябълкови кръгчета
Добави към моето меню
- прясно мляко – 1 ч.ч.
- яйца – 2 бр.
- брашно – 1 ч.ч.
- щипка сол
- кисели ябълки – 1 кг.
- пудра захар – 1 ч.ч.
- канела – 1 пакетче
- разтопено масло – 1/2 ч.ч.
От млякото, брашното, яйцата и щипка сол се приготвя малко по-гъсто палачинково тесто. Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на кръгове, които се потапят в тестото и се изпържват в загрятото масло до светложълто оцветяване. Нареждат се на пластове, като се наръсват с пурдрата захар и канелата. Поднасят се топли.
Панирани ябълки в тесто
рецепта за бърз и вкусен десерт или за закуска сутрин
4 големи ябълки – по-кисел сорт
за панировката:
1 ч.ч. бира
2 с.л. мед
1 к.л. канела
брашно за гъста каша (малко по-гъста от палачинкова)
или:
1/2 кубче прясна мая
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. мед
1 к.л. канела
брашно за гъста каша (по-гъста от палачинкова смес)
олио за пържене – поне 3 см в тиган
Ябълките се обелват и почистват в средата. Режат се кръгчета – не по-дебели от 5 мм.
Приготвя се бирената панировка или панировката с мая (с тази панировката стават по-пухкави, но иска 30 мин в повече за да може да втаса).
Потапят се парченцата ябълка в тестото и веднага се пускат в горещото олиото.
Пържат се бързо – по-малко от минута от всяка страна.
След като се извадят всички се подреждат в широка чиния и всеки ред се поръсва с пудра захар.