Свинско с ябълки и мед
Добави към моето меню
Свинско с ябълки и мед
рецепта приготвена в сезона на ябълките свинско филе, ябълки, мед, коняк и запечени – различно, ароматно и вкусно
1 кг свинско филе (цяло парче)
2 с.л. олио
2 с.л. мед
1 лимон
200 мл бяло вино
3-4 ябълки
50 мл коняк
черен пипер на вкус
3-4 скилидки чесън
щипка розмарин
* Месото се измива, почиства се от ципи и излишна тлъстина. Шпикова се със скилидки чесън и парченца лимонова кора;
* Приготвя се марината от бяло вино, черен пипер, розмарин, лимоновия сок, зехтин и оставяме месото да се маринова за няколко часа, като го обръщаме от време на време за да поеме равномерно;
* Поставя се да се пече на 200 градуса за около час и половина като се полива с маринатата при печенето;
* Когато месото е почти готово (забодена вилица в месото пуска само чист сок) се прибавят ябълките, нарязани на тънки филийки и се приготвя смес от коняка, меда и останалата лимонова кора настъргана с кояо намазваме месото;
* Когато месото придобие приятен златистокафяв цвят и хрупкава коричка го изваждаме от фурната;
* Сервираме месото нарязано на тънки филии върхи листа от зелена салата, гарнираме с печени ябълки. Добре се съчетава с моркови и грах, задушени с малко зехтин.