Последни Рецепти
Последни Статии

Спанак рецепти

Добавено в Кулинарен справочник, Любопитно

Добави към моето меню

Спанак рецепти
Вярна ли е историята за Попай моряка и спанака?
С включване на спанак в храненето може да се понижи високото кръвно налягане. Полезен е и при диабет. Спанакът съдържа много витамини и трябва да го включваме колкото се може по-често в нашето хранене.

spanak pix

Спанакът започва своята история в древна Персия. Арабите го считат за цар на зеленчуците и дълго време е приеман като деликатес в знатните семейства. В Европа го донасят кръстносците през Средните векове. Култивиран е от испанските монаси, като го отглеждали в градините. през 16-17 век особено популярен става сок от спанак и хляб, сокът в зелен цвят добавяли към сметана, масло, различни сосове, използвали го като оцветител, който се явявала вкусна и полезна добавка. По-късно спанак започва да се отглежда в цяла Европа. Днес той присъства на нашата трапеза като традиционен продукт и се отглежда почти във всяка градина, и в ранна пролет и в късна есен.

Полезни свойства на спанака
Уникален е по състав. Съдържа белтъчини, почти колкото бобовите култури. Съдържа много витамин В, различни микроелементи и още 14 витамина, които му придават уникални свойства.
– Витамин Н, биотин – в кръвта регулира нивото на захар, поддържа в норма функционирането на мускулните клетки, спомага ръста на ноктите и косата, отразява се благотворно на кожата
– Витамин В3, ниацин – отговоря за здравия сън
– Укрепва сърцето
– Витамин С повишава имунитета
– Токефорол – необходим е за зрението, потенцията, работата на сърцето, яснота на мисълта
– Калций – важен за зъбите и костите
– Мед, спомага активацията на производството на хормона на щастието, като повишава възприемчивостта на ултравиолетовите лъчи, като така осигурява красив тен, както и наситен цвят на косата
– Желязо – стимулира кръвните клетки и процеса на дишане на клетките
– Калий – спомага извеждането на вода от организма и възпрепятства образуване на целулит
Освен това спомага за защитата на слизестите тъкани, успокоява нервите, стимулира синтеза на необходими хормони, активира въглеродния обмен, подобрява настроението, спомага за намаляване на теглото.
Спанакът е ободряващ продукт. Полезен е за хора, които преживяват стресови ситуации.
Спанакът е продукт достъпен почти през цялата година може да се намери в магазина в прясно състояние или замразен спанак. Традиционен продукт с който могат да се приготвят много рецепти от супа до основно ядене, като агнешко със спанак е емблематична рецепта за Гергьовден, много вкусни са и баници и различни пити, пици, паста със спанак.

Рецепти със спанак
Пролетна салата от спанак
Предястие със спанак и кисело мляко
Крем супа от спанак и сирене
Крем супа от спанак и зеленчуци
Омлет с гъби и спанак
Оризов венец със спанак
Пица със спанак и гъби
Мусака с картофи и спанак
Спаначено руло
Агнешко със зелен лук и пресни картофки
Спанак на фурна
Зелени цървулки
Питка “Пролетно ухание”
Домашни банички със спанак
Баница със спанак
Баница със спанак и ориз

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории