Рецепти с тиква
Добави към моето меню
Рецепти с тиква
Тиквата през есента присъства на нашата трапеза от късна есен до края на зимата. Вкусна е. Може да се приготви в колко ли не варианта от супа до основно ястие до печена тиква и тиквеник.
Тиквата е изключително полезна, с висока хранителна стойност, малко калории, не е много взискателна при отглеждане и може да се съхранява дълго. Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци. Най-голямата тиква в света е отгледана през 1990 г. в САЩ от Хауърд Дил и тежи 782,4 кг.
С какво е полезна тиквата?
– Тиквата е богата на аскорбинова киселина, желязо, каротин, мед, магнезий, калий, витамини С,В, D, Е, РР и рядко срещания витамин Т, който ускорява обмяната на веществата в организма
– Богата е на фибри, съдържа и много вода, което е добре за храносмилането
– Тиквата спомага за отвеждане на токсини от организма, укрепва имунитета, действа положителното на кръвоносната система
– Тиквата е полезна за зрението и при профилактика на онкологични заболявания
Тиквата е много полезна, затова купувайте тикви през есента, а ако имате възможност отглеждайте и сами, за да приготвяте
вкусни рецепти с тиква
ако някой ви каже, че не обича тиква, това означава или, че не умее да я приготвя или не е открил подходяща рецепта. Спомнете си за Душко Добрудошков от разказа на Елин Пелин и вместо да сънуваме печена тиква да приготвим апетитна и полезна рецепта с тиква.
Крем супа тиква и домати
Крем супа от тиква и картофи
Крем супа от тиква
Пълнена тиква със свинско, гъби и зеленчуци
Яхния от пиле с тиква и дюли
Печена тиква с плодове
Пай с тиква и орехи
Печена тиква с плодове
Панирана тиква
Тиквен пай с орехи
Чийзкейк с тиква
Сладкиш с тиква, ябълки и орехи
Кекс с тиква и орехи
Тиквеник с готови кори
Тиквено руло
Щрудел с тиква, ябълки, орехи