Последни Рецепти
Последни Статии

Огретен от картофи

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

  • картофи – 1,2 – 1,3 кг.
  • краве масло – 1 пакетче (125 гр.)
  • брашно – 5-6 с.л.
  • извара или натрошено сирене – 6-7 с.л.
  • яйца – 3-4 бр.
  • прясно мляко – 2 1/2 ч.ч.
  • кашкавал – 150 г.
  • растително масло – 1-2 с.л.
  • магданоз, черен пипер, сол – на вкус

Обелените и нарязани на кубчета картофи се наръсват с растителното масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото, след което се задушават с добавка на 1-2 с.л. вода. От останалата мазнина, брашното и млякото се приготвя гъст бешамелов сос. Задушените картофи се разбъркват с половината от соса. Половината от тази смес се разстила на равномерен пласт в намазана с мазнина тава. Върху него се слага пласт от изварата и се нарсъва половината от настъргания кашкавал. Прибавя се останалата картофена смес и се залива с втората половина от соса. Ястието се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му леко се зачерви. След изваждането му от фурната се наръсва с останалия настърган кашкавал, ситно накълцан магданоз и черен пипер.

Ястието добре се комбинира със зеленчукова салата според сезона или туршия.

Яйцата се слагат в бешамеловиа сос. Но в тези дни, заради bird flu, избягвам яйцата. Любима рецепта за картиф огретен си остава Огретен от картофи по тиролски

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    vesselin yanev // June 3rd, 2006 at 12:01 pm

    Абе а яайцата къде да си ги завра!!!