Огретен от картофи
Добави към моето меню
- картофи – 1,2 – 1,3 кг.
- краве масло – 1 пакетче (125 гр.)
- брашно – 5-6 с.л.
- извара или натрошено сирене – 6-7 с.л.
- яйца – 3-4 бр.
- прясно мляко – 2 1/2 ч.ч.
- кашкавал – 150 г.
- растително масло – 1-2 с.л.
- магданоз, черен пипер, сол – на вкус
Обелените и нарязани на кубчета картофи се наръсват с растителното масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото, след което се задушават с добавка на 1-2 с.л. вода. От останалата мазнина, брашното и млякото се приготвя гъст бешамелов сос. Задушените картофи се разбъркват с половината от соса. Половината от тази смес се разстила на равномерен пласт в намазана с мазнина тава. Върху него се слага пласт от изварата и се нарсъва половината от настъргания кашкавал. Прибавя се останалата картофена смес и се залива с втората половина от соса. Ястието се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му леко се зачерви. След изваждането му от фурната се наръсва с останалия настърган кашкавал, ситно накълцан магданоз и черен пипер.
Ястието добре се комбинира със зеленчукова салата според сезона или туршия.
Яйцата се слагат в бешамеловиа сос. Но в тези дни, заради bird flu, избягвам яйцата. Любима рецепта за картиф огретен си остава Огретен от картофи по тиролски
Абе а яайцата къде да си ги завра!!!