Картофени рози
Добави към моето меню
Картофени рози
рецепта за гарнитура от картофено пюре, оформено като розички и запечени до златисто
1 кг картофи
2 с.л. краве масло
2 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
черен пипер на вкус
* Картофите се измиват хубаво и се слагат в тенджера, заливат се с вода и се сваряват;
* Сварените картофи се обелва, пасират се и на струя се налива горещото прясно мляко, като се продължава да се пасира;
* Прибавят се разбитите яйца, овкусява се със смлян черен пипер на вкус. Картафената смес се разбърква добре до получване на еднородна смес;
* С картофеното пюре се пълни шприц и в тава, намазана с олио, се шприцоват розички (ако нямате шприц може да разпределите с лъжица сместа на малки купчинки и да ги оформите);
* Пекат се в предварително загрята фирна на 220 градуса до златисто.
Това е чудесна гарнитура, може да бъде поднесена и като мезе за бира.
по идея от книгата на Пенка Чолчева, книга наречена у дома “библията”, приготвям много рецепти от тази книга, като правя малки промени – по-малко олио, без сол – винаги успешни